De când devenim conştienţi de propria persoană ne dăm seama şi că cei din jurul nostru au foarte multe aşteptări de la noi. Trebuie să ne conformăm ca să fim apreciaţi, iubiţi, acceptaţi şi chiar respectaţi. Diferenţele sunt privite de cele mai multe ori drept ciudăţenii, lucruri ieşite din firesc, iar mulţi dintre oameni se tem de ele. Tocmai de aceea e cu atât mai important să ştii cum să fii tu într-o lume care spune să fii ca ceilalţi.
Despre stereotipuri şi lucruri care ne pot împiedica să fim aşa cum simţim
Dacă am fi toţi blonzi cu ochi albaştri sau bruneţi cu ochi negri lucrurile ar fi fost mult mai simple, nu? Nu era nimeni ciudat, nu ridica nimeni din sprânceană dacă nu-i plăcea ce vedea. Dar era şi mai plictisitor, nu? Că doar nu toţi suspinăm după o fată sau un băiat cu ochi albaştri, de exemplu.
Când suntem mici aflăm că trebuie să ne îmbrăcăm în roz dacă suntem fete şi în albastru, dacă suntem băieţi. Orice ieşire din acest tipar este parafată de unii oameni drept o ciudăţenie sau, chiar mai rău, o chestie nepotrivită pentru societatea în care trăim.
Apoi, fetele se joacă cu păpuşile şi băieţii cu maşinile. Fetele sunt fine şi elegante, băieţii sunt mai zăpăciţi. Nu odată au fost oameni care le-au spus părinţilor că nu trebuie să-i lase pe băieţi să se joace cu păpuşile ca să nu ajungă homosexuali sau că trebuie să-şi îmbrace fetele doar în fuste şi rochii şi să nu le lase să se caţere în copaci, că devin băieţoase.
Creştem şi aflăm şi acum, în epoca definită ca fiind modernă, că femeile trebuie să ştie să gătească şi să aibă grijă de copii, în timp ce bărbaţii nu plâng niciodată. Mai aflăm şi că femeile vorbesc mult şi nu ştiu să ţină un secret, în timp ce bărbaţii se gândesc doar la sex. Că femeile sunt mai pricepute să coasă, să facă curat şi să meargă la piaţă, în timp ce bărbaţii sunt mai potriviţi pentru roluri de conducere sau se pricep mai bine la ştiinţă.
Dacă suntem expuşi mereu la acest tip de informaţii, dacă cei din jur le acceptă ca atare ajungem şi noi să le preluăm şi să avem pretenţii în consecinţă. O mulţime de tineri şi-au ales meseriile în funcţie de ceea ce le-au spus părinţii, nu în funcţie de interesele personale. Sunt oameni care şi-au ales soţii sau soţiile ca să corespundă pretenţiilor familiale. Iar lucrurile astea îşi pun amprenta în timp, iar oameni maturi ajung să se întrebe de ce sunt nefericiţi, uneori poate chiar depresivi.
Cum să fii tu într-o lume care spune să fii ca ceilalţi
Nu e uşor să-ţi găseşti drumul în viaţă, să afli ce îţi place şi ce nu-ţi place, ce ai vrea şi ce nu ai vrea să faci, cum să-ţi construieşti viaţa astfel încât să fii mulţumit de tine şi de lucrurile pe care le trăieşti. Nu e uşor nici să lupţi cu indicaţiile celor din jur sau, şi mai rău, cu lucrurile impuse de ei.
Nu putem avea toţi 10 pe linie, nu putem fi toţi doctori sau ingineri în IT. Nu vrem toţi să ne căsătorim sau să facem copii. Nici să avem mereu pantalonul călcat la dungă şi coafură perfectă.
E extrem de important să nu uităm că gândurile şi părerile celorlalţi despre noi nu sunt mai importante decât ale noastre. Nouă trebuie să ne placă de noi înainte de oricine altcineva şi noi trebuie să ne iubim. Iar ca să putem face asta avem nevoie să facem şi să fim aşa cum simţim.
Ziceam că nu e uşor, dar ce poţi face totuşi ca să fii ca tine, nu ca ceilalţi?
- Nu te preface că eşti ca alţii doar ca să le fii pe plac, dar nici nu încerca să fii diferit ca să ieşi din mulţime.
- Nu trebuie să mulţumeşti pe toată lumea şi nici să te temi de critici. Asta nu înseamnă totuşi că trebuie să te comporţi urât sau nepotrivit. Să fii tu nu presupune să încalci legile bunului simţ.
- Acceptă-te aşa cum eşti fără să te gândeşti dacă te încadrezi astfel în tiparele impuse de societate.
- Acordă-ţi timp pentru tine. Dacă eşti mereu ocupat să faci ce-ţi spun alţii că trebuie să faci nu-ţi mai rămâne timp să te gândeşti la ce vrei tu şi ce îţi place ţie.
- Fii curios! Cu cât afli mai multe, cu atât poţi descoperi mai uşor ce-ţi place şi ce nu.
- Nu te teme de greşeli. Foloseşte-le ca să afli cum poţi face mai bine data viitoare, nu ca să te pedepseşti.
- Înţelege că nu poţi fi prieten cu toată lumea şi că nici nu vei fi pe placul tuturor.
- Vorbeşte despre emoţiile şi sentimentele tale. Cu cât le conştientizezi mai bine, cu atât le vei accepta mai uşor.
No Comments