Tu cât de bine crezi că te cunoşti? Ştii care îţi sunt punctele forte, calităţile şi care sunt punctele mai slabe, vulnerabilităţile? Noi, oamenii, suntem asemănători în multe privinţe, dar şi foarte diferiţi în altele. Şi e foarte bine că suntem aşa, pentru că tocmai din aceste diferenţe apar, de multe ori, idei interesante. Din păcate, mulţi avem impresia că trebuie să ne conformăm ca să facem parte dintre-un anumit grup sau să fim plăcuţi de alţii. De fapt, nu trebuie să fii ca ceilaţi ca să fii acceptat. Trebuie să fii ca tine, ca să fii bine cu tine oriunde ai merge şi cu oricine ai fi.
Nu trebuie să fii ca ceilaţi ca să fii acceptat
Cum spuneam, oamenii sunt diferiţi. Unii pot fi mai supărăcioşi, alţii, mai mereu fericiţi. Unii pot fi harnici, curajoşi şi responsabili, în timp ce alţii pot fi mai mereu plictisiţi, îngrijoraţi sau chiar insuportabili. Pot fi încrezători, iubitori şi relaxaţi sau pot fi deprimaţi, preocupaţi sau irascibili. Pot fi agresivi, competitivi şi zgârciţi sau pot fi prietenoşi, sinceri şi cooperanţi.
Niciun om nu e o sumă doar de însuşiri pozitive sau doar din cele negative. Cu toţii avem lucruri mai bune sau la care ne pricepem mai bine şi lucruri mai puţin plăcute sau la care nu ne pricepem la fel de bine.
Este important să ne cunoaştem foarte bine nu ca să ne punem la zid sau să ne supărăm că nu suntem aşa cum „ar trebui”, ci ca să putem folosi şi dezvolta calităţile pentru a ne face o viaţă mai bună şi mai uşoară, dar şi ca să gestionăm mai bine punctele slabe şi să le facem mai puţin slabe.
De când suntem mici intrăm într-o spirală ciudată: pe de o parte ne dorim să avem cât mai mulţi prieteni, pe de altă parte intrăm şi în competiţie cu aceştia, ca să demonstrăm care e mai bun. Dacă suntem mai nesiguri pe calităţile noastre – asta nu înseamnă că nu le avem, ci că nu le recunoaştem, nu le conştientizăm – putem pica în capcana anturajului, adică să vrem să facem ca cei de care ne place ca să le fim pe plac, să fim acceptaţi de ei, în grupul lor.
Iată câteva motive pentru care unii dintre noi vor cu orice preţ să fie acceptaţi de ceilalţi:
- Nu vor să se simtă daţi la o parte. – Un grup de prieteni iese în oraş, iar tu nu ai fost invitat.
- Nu vor să fie diferiţi. – Toţi prietenii tăi au telefon mobil, mai puţin tu.
- Nu vor să fie victime ale bullyingului. – Nu vrei să fii luat la mişto pentru că arăţi/te îmbraci/te porţi altfel decât colegii tăi.
- Nu vor să-şi piardă prietenii. – Râzi la glume care nu ţi se par amuzante sau ţii isonul atunci când prietenii devin agresivi cu altcineva ca să fii la fel ca toţi ceilalţi din grup.
Motivele de acest fel sunt multe, foarte multe şi la fel de multe pot fi şi compromisurile pe care unii sunt dispuşi să le facă doar ca să fie acceptaţi într-un grup. Pot fi de la lucruri relativ simple, precum alegerea hainelor, a tunsorii sau a muzicii pe care o porţi până la decizia de a te apuca de fumat, de a bea alcool sau de a consuma substanţe precum droguri. Oricare ar fi schimbările, riscurile sunt la fel de mari.
- În cazul substanţelor ilegale îţi faci rău organismului şi rişti şi să ajungi la poliţie sau chiar la închisoare.
- Fumatul şi alcoolul sunt la fel de periculoase în cazul tinerilor pentru că le încetineşte creşterea şi dezvoltarea creierului.
- Consumul de alcool sau de droguri te poate face să nu mai ştii de tine, să faci lucruri nepotrivite sau să ajungi victima abuzurilor.
- Agresiunile repetate duc la agresiuni şi mai mari, care se pot termina extrem de prost.
- Adoptarea unor lucruri care nu îţi plac (de la culoarea părului la muzica pe care o asculţi sau felul în care îţi petreci timpul liber) îţi pot acoperi propria personalitate, ajungând să faci doar ce vor alţii şi ce la place lor, fără să mai ştii ce îţi place ţie şi cum eşti tu de fapt.
E important ca dacă nu reuşeşti să te integrezi într-un grup să te gândeşti de ce nu poţi face asta. Poate nu aveţi aceleaşi plăceri, poate nu aveţi aceleaşi norme morale. Şi atunci de ce ai vrea să faci parte din grupul respectiv. Ar trebui să ai prietenii pe care îi meriţi, nu pe cei care sunt mai populari sau au putere mai mare asupra altora.
No Comments