Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Cum comunicăm online astfel încât să transmitem ce trebuie

Emoji-uri, Bae, GOAT, HMU, LOL, CF, NP, LMA! Şi lista poate continua la nesfârşit. Suntem pe grabă, facem economie de cuvinte, folosim toate prescurtările pe care le putem folosi şi ajungem să nu mai ştim mare lucru despre cei cu care comunicăm sau chiar să nu ne mai înţelegem, deşi vorbim de lucruri foarte simple. În plus, comunicarea online aduce cu ea şi imposibilitatea de a-ţi analiza partenerul de conversaţie, aşa că lucrurile o pot lua razna foarte uşor.

Cum comunicăm online

Se înţeleg greşit oamenii când vorbesc faţă în faţă sau la telefon, darămite prin intermediul mesajelor. Nu ştii ce ton a folosit celălalt când a scris ce a scris, nu ştii ce grimase a făcut sau dacă mai făcea şi altceva în timp ce-ţi scria ţie, aşa că e foarte uşor să interpretezi un mesaj complet altfel decât era destinat să fie. În plus, trecem totul prin filtrul şi stările proprii, aşa că dacă suntem nervoşi, neatenţi sau pe grabă sunt şi mai mari şansele să înţelegem complet altceva decât a vrut celălalt să transmită. Şi reciproca e valabilă.

Pentru ca mesajul să ajungă aşa cum trebuie la cealaltă persoană, şi aceasta trebuie să fie dispusă să-l primească aşa cum trebuie. Nu poţi influenţa tu starea ei de spirit, dar poţi determina felul în care priveşte ceea ce-i transmiţi.

  • Fii politicos şi nu uita de salut. E la fel de important ca atunci când te întâlneşti cu un profesor pe culoarul şcolii sau cu vecinul pe scara blocului.
  • Scrie scurt şi clar ceea ce vrei să transmiţi, fără prescurtări, fără emoji-uri şi, mai ales, cu puncte de punctuaţie.

  • Foloseşte diacritice. Ştiu, uneori crezi că pierzi prea mult timp cu ele, dar alţii ar putea să piardă sensul la ceea ce spui.
  • Încearcă să foloseşti un ton neutru. Sigur, tu eşti glumeţ din fire, dar în scris gluma ta s-ar putea simţi ca o ironie, iar destinatarul mesajului s-ar putea să se simtă jignit sau enervat.
  • Transmite mesajul complet. Nu presupune că celălalt citeşte gânduri sau îşi aduce aminte ce aţi discutat cu 3 luni în urmă. Mesajul tău ar trebui să răspundă la câteva întrebări esenţiale: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? şi De ce?

Citeşte şi: Tu cât timp stai pe net? Dependenţa de internet, cum o recunoşti şi cum te poţi proteja – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top