Lumea e plină de escroci, iar internetul le-a dat ocazia multora dintre ei să-şi diversifice metodele de înşelăciune. Fie că golesc conturile celor care plătesc online cu cardul, fie că îi conving să le trimită datele cardurilor sau, pur şi simplu, bani, sunt mulţi care trăiesc din naivitatea, neatenţia sau graba altora. Toţi petrecem mult timp online, aşa că am căutat metode despre cum să te fereşti de ţepe pe net, la ce trebuie să fii atent ca să nu rămâi cu pagubă.
Cum să te fereşti de ţepe pe net
Fie că vrem să comandăm ceva pe net, fie că vrem să vindem ceva, să ne înscriem la un concurs cu premii „nemaivăzute, nemaiîntâlnite” sau să prindem oferta „senzaţională, care expiră în numai 3 ore”, cu toţii putem să picăm în plasa escrocilor dacă nu suntem atenţi.
Una dintre cele mai noi şi mai folosite metode de înşelăciune din ultima perioadă este cea a cumpărătorilor rapizi de pe OLX. Vrei să vinzi ceva ce nu mai foloseşti – bicicleta, de exemplu – şi publici anunţul pe platforma de vânzări. Vin apoi mesajele de la potenţiali cumpărături, cele mai multe pe WhatsApp. Acesta este momentul în care trebuie să fii foarte atent şi să nu te grăbeşti să închei tranzacţia.
Escrocii spun, de obicei foarte rapid, că vor să cumpere – uneori nu cer nici detalii în plus despre produs – şi îţi propun să primeşti banii pe card accesând un link trimis de ei. În momentul în care intri pe acel link se deschide o pagină care seamănă cu una OLX, dar este a escrocului respectiv. Ţi se cere să introduci datele cardului pe care vrei să primeşti banii (numărul cardului, data de expirare şi codul CVV/CVC), precum şi codul de activare sau parole 3D SECURE, pe care le primeşti pe telefon. În acel moment datele sunt copiate şi introduse imediat într-un alt dispozitiv. În acest moment infractorul are toate datele tale cu care poate face plăţi sau alte tranzacţii.
Cum te poţi proteja? Nu da nimănui datele cardului tău. Ca să primeşti bani de la cineva este nevoie doar de numărul contului – IBAN-ul, care nu este acelaşi lucru cu cifrele de pe card şi numele tău.
Metoda Moştenirea este folosită de mulţi ani şi continuă să păcălească oameni din întreaga lume. Primeşti un mail în care afli că o rudă îndepărtată sau un prieten ţi-a lăsat o moştenire impresionantă. Ca să intri în posesia ei nu trebuie decât să le trimiţi datele tale personale sau să plăteşti o taxă pentru transferul banilor. Varianta ceva mai nouă este propunerea de a prelua o afacere de „milioane” de euro pentru care, te-ai prins deja, trebuie să achiţi taxa de transfer sau să trimiţi datele tale personale.
Cum te poţi proteja? Simplu: nu răspunzi la mail, nu trimiţi date despre tine şi nici bani. Iar ca să eviţi să te mai agaseze astfel de „oferte” de la aceiaşi oameni poți să le setezi ca Spam și intră direct în acel folder.
Metoda produsului foarte ieftin presupune plasarea unui anunţ de vânzare al unui produs – telefon, laptop, maşină – la un preţ incredibil. De obicei, în astfel de situaţii, acest incredibil înseamnă că nici nu e adevărat. Potenţialii cumpărători sunt invitaţi să depună prin Western Union sau Money Gram o taxă drept garanţie şi să trimită apoi, pe email, dovada plăţii. Banii sunt retraşi apoi cu ajutorul unui act de identitate fals, dar obiectul cumpărat nu va mai ajunge niciodată la doritori.
Cum te poţi proteja? Evită orice astfel de vânzări. Când vrei să cumperi ceva nu depui garanţii, ci faci tranzacţia la fel ca oricare alta.
Nici dacă primeşti vreun mesaj că eşti câştigătorul unei loterii magice sau al unui concurs organizat de vreo firmă cunoscută nu te grăbi să plăteşti „taxa” pentru transferul banilor. Întreabă-te, mai întâi, dacă ai participat la loteria sau concursul respectiv. Apoi, nu uita că nicio companie nu-ţi cere bani ca să îţi acorde premiul câştigat şi nimeni nu-ţi dă premii la concursuri la care nu te-ai înscris.
Dacă primeşti un SMS prin care ţi se spune că pachetul tău e pe drum şi că poţi urmări traseul pe link-ul din mesaj, iar tu nu ai comandat nimic, fii sigur că e o altă metodă de ţeapă. Odată ce dai click pe link pe telefonul tău este instalată o aplicaţie cu ajutorul căreia cei care au creat-o copiază datele tehnice din telefon, dar şi datele personale, parole şi conturi bancare, evenimente notate în calendar, contacte, iar unele pot face chiat printscreen-uri.
No Comments