Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Minciuna şi pericolele ei. De ce minţim şi care sunt consecinţele

Să minţi un om bun este ca şi cum ai arunca un diamant ca să ridici o piatră de pe drum.

Minciuna este parte din vieţile noastre de când sunt oamenii pe pământ, iar acum, de când cu atâta expunere pe Social Media şi acces rapid la informaţii, o vedem tot mai des şi în forme cât mai diverse. De la poze editate excesiv la haine scumpe care nu aparţin celor ce le poartă, de la vacanţe aparent scumpe la micile minciuni de zi cu zi: „Am întârziat la şcoală pentru că a rămas cheia blocată în uşă”. Orice minciună vine însă la pachet şi cu riscuri, aşa că e bine să înţelegem de ce minţim şi care sunt consecinţele care vin odată ce adevărul iese la iveală.

De ce minţim

Toţi oamenii mint. Unii, mai puţin, alţii mint mult, alţii par că mint la fel de mult cum respiră. Unii se pricep mai bine la asta, la alţii se observă imediat când nu spun adevărul.

Unii mint ca să acopere nişte lucruri, alţii ca să influenţeze gândurile sau comportamentele celor din jur.

Minţim de frică – ca să nu fim pedepsiţi, ca să nu supărăm, ca să acoperim greşelile altcuiva.

Minţim ca să părem mai buni, mai deştepţi, mai frumoşi, cu mai multe realizări în viaţă, mai fericiţi şi lista poate continua la nesfârşit. Minţim ca să impresionăm, pentru că avem impresia că nu suntem de ajuns. Minţim ca să fim apreciaţi, admiraţi, poate chiar invidiaţi.

Minţim ca să nu rănim sentimentele unei alte persoane.

Dar sunt şi oameni care mint ca să-i manipuleze pe cei din jur, ca să obţină lucruri care nu li se cuvin, ca să seducă sau să controleze pe cineva.

 

Care sunt consecinţele minciunilor

De câte ori nu ţi-ai spus că e doar o minciună mică, inofensivă? Aşa pare, aşa poate fi şi totuşi, orice minciună este precum un bulgăre de zăpadă, cu cât se rostogoleşte mai mult cu atât creşte mai mult.

De exemplu, nu vrei să-i spui prietenei că ai fost fără ea la filmul la care stabiliserăţi să mergeţi împreună. O minţi o dată când îţi spune să mergeţi la film şi tu îi spui că nu ai timp. O mai minţi o dată când îţi cere să găsiţi totuşi o zi în care puteţi să mergeţi împreună. Poate o mai minţi şi când se discută despre film în cercul vostru de prieteni. În loc să îi spui sincer ce ai făcut te încurci în minciuni tot mai complicate şi pe care e foarte probabil să le şi uiţi la un moment dat şi să te dai de gol mai târziu. Totul, pentru că nu ai vrut să o superi la un moment dat. Consecinţa: supărarea pe termen scurt se transformă în lipsă de încredere între voi.

 

  • Minciuna duce la pierderea încrederii celorlalţi în noi.
  • Atunci când minţi creierul tău este suprasolicitat, iar nivelul de stres creşte ceea ce duce la efecte negative asupra stării tale de sănătate.
  • Cu cât minţi mai des cu atât există posibilitatea ca asta să devină o obişnuinţă şi să ajungi în zona în care nu mai faci diferenţa dintre minciună şi adevăr.

Citeşte şi: Prietenia, cu bune şi cu rele. Cum recunoşti o prietenie adevărată – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top