Ieşiţi deja de o vreme, fluturii din stomac sunt tot la locul lor, dar parcă unele lucruri nu sunt aşa cum ţi-ai dori să fie. Nu sunt lucruri care să te facă să spui stop, dar sunt mici chestii enervante pe care ştii că nu le vei suporta multă vreme.
Poate că îşi trece furculiţa printre dinţi atunci când mănâncă. Poate că te sună de prea multe ori pe zi sau, dimpotrivă, te sună prea rar. Sunt o grămadă de acţiuni care pot ajunge să ne scoată din minţi, iar soluţia nu e nici să le trecem sub tăcere, nici să căutăm un alt partener. Soluţia pentru o relaţie de iubire sănătoasă este comunicarea sinceră şi deschisă, dar cu grijă faţă de sentimentele celuilalt.
Partenerul nu poate şi nici nu trebuie să ne citească gândurile. Nu putem avea pretenţia ca el să înţeleagă ce este în capul nostru, apoi să-l învinovăţim că nu a luat măsuri.
Cheia este să îi spunem celuilalt ce ne deranjează şi ce ne dorim, fiind însă la fel de dispuşi să ascultăm şi ce îl nemulţumeşte pe partener şi care sunt nevoile lui în relaţie. La fel de important este şi felul în care spunem aceste lucruri. Dacă ele vin ca nişte reproşuri, în momente tensionate, atunci informaţia nu mai ajunge la fel de uşor şi de clar la celălalt.
La fel de important este şi să nu ai pretenţia de a primi un răspuns imediat. Uneori ai nevoie de un pic de timp ca să înţelegi ce ţi se transmite şi cum poţi răspunde astfel încât să fie bine pentru ambele persoane implicate. Dacă se pune presiune pe tine instinctul este să intri în stare de apărare şi poate chiar de atac, iar atunci lucrurile se complică.
Comunicarea este cea mai eficientă soluţie în rezolvarea problemelor care apar într-o relaţie. Iar aceasta presupune atât să ştim să cerem, cât şi să oferim, să fim disponibil să primim, dar şi să refuzăm atunci când ceva nu ne este pe plac.
No Comments