Decizia începerii vieţii sexuale este una dintre cele mai dificile pe care le are de luat un adolescent. Există presiunea grupului, a iubitului sau a iubitei, sunt o mulţime de sentimente amestecate, iar hormonii nu sunt nici ei de mare ajutor. Aşa că e de mare ajutor să ştii cum decizi când îţi începi viaţa sexuală şi cum te poţi proteja de sarcini nedorite sau boli cu transmitere sexuală.
Cum decizi când îţi începi viaţa sexuală
Nu e uşor să iei decizia că vrei să îţi începi viaţa sexuală. Sunt o mulţime de lucruri care te pot influenţa şi niciunul dintre acestea de mai jos nu ar trebui, de fapt, să conteze.
- Grupul de prieteni care îţi spune că trebuie să scapi de virginitate. Virginitatea nu e o povară şi nici vreun defect. Renunţi la ea când eşti tu pregătit, nu când hotărăsc prietenii.
- Nici iubitul sau iubita nu sunt cei care iau această decizie pentru tine. Dacă tu nu simţi că a venit momentul, iar el sau ea nu vrea să mai aştepte, atunci cu siguranţă nu e cazul să-ţi începi viaţa sexuală.
- Majoritatea nu există şi nu contează. Nu are importanţă dacă tu crezi că toţi cei din jurul tău o fac. Corpul tău e doar al tău.

Ce înseamnă să fii pregătit să-ţi începi viaţa sexuală
Pregătirea aceasta implică atât partea fizică, cât şi cea emoţională. Nu e de ajuns să fii îndrăgostit, trebuie să fie şi corpul tău suficient de bine dezvoltat pentru acest lucru.
Apoi, trebuie să te asiguri că vrei să faci asta pentru că ţi-o doreşti tu, nu iubitul sau iubita, nu prietenii. La un moment dat e greu să faci diferenţa între aceste lucruri, tocmai de aceea e bine să te gândeşti bine şi nu să îţi începi viaţa sexuală în urma unui impuls de moment.
Este important să ştii să te protejezi şi că partenerul este obligat să îţi respecte decizia. Prezervativul este cel care protejează de sarcini nedorite şi de bolile cu transmitere sexuală, aşa că dacă crezi că eşti pregătit pentru acest moment, asigură-te că îl ai tu asupra ta.
Sexul trebuie să fie o experienţă plăcută pentru ambii parteneri, nicidecum o obligaţie sau ceva ce trebuie bifat că ai făcut. Trebuie să vi-l doriţi amândoi şi, în acelaşi timp, să vă respectaţi decizia de a vă opri în orice moment dacă nu vă mai simţiţi confortabil cu ideea.
Discută deschis cu partenerul despre acest subiect. Dacă simţi că nu poţi vorbi cu el despre acest subiect, cum crezi că te-ai simţi să îl pui în practică? Relaţiile sexuale trebuie să implice dorinţă, dar şi încredere în celălalt.
No Comments