Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Gelozia. De unde apare şi cum o putem îmblânzi

Iubirea e tare frumoasă. Plimbările în timp ce vă ţineţi de mână, săruturile, declaraţiile şi visurile de viitor împreună, toate acestea construiesc amintiri pe viaţă. Sunt însă relaţii care, oricât ar fi de frumoase, sunt tulburate la un moment dat de gelozia unuia dintre parteneri. Iar atunci lucrurile încep să se complice. Acuzaţiile, încercările de control al celuilalt, ameninţările, şantajul, toate sunt arme folosite de o persoană geloasă.

Iubirea pentru o astfel de persoană nu justifică însă sub nicio formă să accepţi un asemenea comportament. Problema nu este a celui suspectat, ci a celui care vede pericole de acest fel la tot pasul.

Ce este gelozia şi cum apare

Gelozia este, la fel ca şi iubirea, o emoţie. Doar că, spre deosebire de dragoste, aceasta porneşte din trăiri negative: neîncredere în propria persoană, teamă, abandon. Iar gelozia apare ori de câte ori persoana respectivă simte că relaţia îi este ameninţată, indiferent că această ameninţare are o bază reală sau este doar în imaginaţia celui care o resimte. Practic, este teama de a pierde pe cineva care contează mult în viaţa ta.

Gelozia se poate manifesta în mai multe feluri:

• furie;
• dezgust;
• neputinţă;
• umilinţă;
• resentiment;
• inadecvare;
• agresivitate;
• paranoia.

Dacă gelozia nu se manifestă în mod distructiv aceasta poate fi privită ca pe un semnal că ceva nu funcţionează cum trebuie, dar că relaţia este suficient de valoroasă încât partenerul să merite recucerit.

În multe cazuri însă gelozia devine de necontrolat şi ajunge să distrugă vieţile celor implicaţi. Ca să nu o laşi să evolueze este nevoie să te uiţi puţin la tine, să înţelegi ce anume îţi stârneşte aceste emoţii.

• Observă ce anume îţi provoacă gelozia. Poate ai fost înţelat în trecut şi acum faci o paralelă între comportamentele fostului partener cu ale celui de acum. Poate eşti nesigur pe tine şi pe calităţile tale. Poate că te temi de singurătate. Odată ce afli care îţi este frica poţi începe să o controlezi.
Discută cu partenerul despre lucrurile care îţi stârnesc accesele de gelozie. Spune-i ce simţi, ce te face să reacţionezi aşa cum o faci şi stabiliţi împreună care sunt lucrurile care vă fac să vă simţiţi în siguranţă.
• Vorbeşte cu un prieten de încredere despre ce simţi şi ce-ţi imaginezi. O imagine obiectivă ar putea să te ajute să priveşti lucrurile cu mai mult calm.

Cei mai mulți dintre noi simțim, la un moment dat, colții geloziei. Dar tot noi avem puterea de a nu lăsa acest sentiment să ne macine şi să ne bucurăm de partener, de iubirea şi încrederea dintre noi.

Citeşte şi: Cum treci peste o despărţire – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top