Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Îndrăgosteşte-te cu cap. Care este diferenţa dintre primii fluturi în stomac şi o relaţie de dragoste

De ce să nu recunoaştem? Fiorii ăia de la începutul unei relaţii sunt tare frumoşi. Când simţi că-ţi fuge pământul de sub picioare doar dacă te gândeşti la el sau la ea, când te uiţi la poze şi nu mai auzi că sună alarma să pleci la şcoală. Dar o relaţie înseamnă mult mai mult.

Prima etapă – Îndrăgostirea

Nu e tocmai greu să ţi se pară că ai găsit dragostea vieţii tale. Hormonii, dorinţa şi imaginaţia fac un pachet complet pentru a-ţi da impresia că ai găsit partenerul ideal. Doar că lucrurile nu sunt mereu cum par, iar începutul oricărei relaţii sau drumul până la ea e plin de aşa-numita îndrăgostire, cea care nu ne lasă să vedem defectele persoanei respective sau, mai rău, semne că e ceva în neregulă.

Acum, nu zice nimeni să-i cauţi omului nod în papură, dar tot poţi să faci câteva lucruri ca să te asiguri că lucrurile sunt chiar aşa cum ţi se par.

  • Nu te lăsa amăgit de ce postează pe Social Media şi de discuţiile de pe Messenger. Un om îl cunoşti faţă în faţă, prin discuţii pe teme diverse şi în situaţii care mai de care mai diferite.

 

  • Prezintă noul partener prietenilor sau vorbeşte-le despre el. Ei nu au fluturi în stomac și pot observa mai uşor lucrurile care nu par la locul lor.
  •  Dacă prietena sau prietenul tău bun spune ceva ce nu-ţi place despre noul partener nu te grăbi să îl îndepărtezi. Lasă nevii să treacă şi încearcă să priveşti din afară, să vezi dacă nu cumva are dreptate.

 

  • Încearcă să-i cunoşti prietenii, familia, să vezi cum se comportă cu ei. Sunt ocazii perfecte ca să vezi dacă omul de care te îndrăgosteşti merită implicarea ta.

A doua etapă – Construirea încrederii

În orice relaţie apar, la un moment dat, nemulţumiri şi chiar certuri. Şi atunci încep şi întrebările, apar dezamăgirile, frustrările şi te gândeşti că poate nu e tocmai ce-ţi trebuie ţie.

Este etapa în care începem să vedem şi părţile mai puţin plăcute ale partenerului, defectele pe care îndrăgostirea nu le-a lăsat să le observăm în primă fază. Defecte avem cu toţii, iar asta nu trebuie uitat. Acum însă e momentul în care ne putem da seama dacă sunt defecte pe care le putem accepta sau nu, dacă mergem mai departe împreună sau o luăm pe drumuri separate.

  • Nu uita că e normal ca iubiţii să se mai şi certe. Cearta nu trebuie însă să fie mereu parte din vieţile voastre şi, mai ales, să nu ia forma unui abuz. Jignirile, violenţa emoţională şi fizică sunt semne ale abuzului.

 

Dacă partenerul te loveşte, te ameninţă, te înjură sau te şantajează este extrem de important să ceri ajutorul şi să vorbeşti cu cineva despre lucrurile astea.

 

Asociația ALEG te poate ajuta să îți dai seama dacă ești sau nu într-o situație de abuz (violență sexuală sau violență domestică) și îți oferă resurse și informații despre cum poate fi stopat abuzul. Sună la +40753 893 531 sau scrie-le la contact@aleg-romania.eu.

Ascunde lucruri de tine, nu te implică în planurile de petrecere a timpului liber, bea prea mult, consumă substanţe interzise sau este violent în relaţiile cu prietenii – acestea sunt alte semne care să-ţi arate că relaţia nu are un viitor luminos.

A treia etapă – Relaţia serioasă

Dacă nu sunt lucruri importante care să intervină între voi, micile supărări sau certuri sunt o ocazie bună să vorbiţi mai mult şi mai deschis despre voi, despre ce vă place şi ce nu vă place. Vă cunoaşteţi mai bine şi învăţaţi să vă ajutaţi mai bine. Încrederea este cea care transformă relaţia dintr-o idilă într-una serioasă.

Atenţie, însă! Chiar dacă vă înţelegeţi foarte bine, asta nu înseamnă că o să rămâneţi împreună toată viaţa. Lucrurile se mai schimbă, oamenii se schimbă şi ei, evoluează diferit. Iar să rămâi într-o relaţie care nu mai merge nu este o dovadă de iubire, nici faţă de partener, nici faţă de tine.

Citeşte şi: Violenţa nu are de-a face cu iubirea. Cum recunoşti abuzul într-o relaţie – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top