Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Violenţa nu are de-a face cu iubirea. Cum recunoşti abuzul într-o relaţie

Cu toţii ne îndrăgostim la un moment dat. Iar relaţiile sunt mereu diferite. Unele durează mai mult, altele mai puţin, unele sunt mai calme, altele – mai intense. Trebuie să ştim însă că filmele, cântecele sau poveştile pe care le auzim nu au prea mare legătură cu viaţa reală. E mai important să trăim aşa cum simţim, nu cum ne spun alţii că ar trebui să o facem.

Iubirea înseamnă respect

Sigur, gesturile mari sunt impresionante, dar mai important este respectul. Iar respectul se vede la celălalt prin lucruri despre care se vorbeşte mai puţin:

  • să nu se lase aşteptat sau să amâne planurile în ultimul moment;
  • să-ţi lase libertatea de a te vedea cu prietenii, fie că el e sau nu acolo;
  • să te întrebe ce-ţi doreşti şi ce ai nevoie;
  • să te asculte şi să nu-ţi dea impresia că problemele tale nu contează;
  • să nu te jignească;
  • să-ţi respecte spaţiul personal şi limitele: NU înseamnă NU în orice situaţie şi în orice moment.

Tot ce se întâmplă într-o relaţie trebuie să fie acceptat de ambii parteneri, fie că vorbim de lucruri dintre cele mai simple sau despre unele esenţiale.

De exemplu: partenerul îmi cumpără o shaorma. El a făcut un gest drăguţ, dar e alegerea mea dacă o mănânc sau nu. Faptul că el a cumpărat ceva nu mă face pe mine datoare să mănânc acel ceva.

Sau poate că lui îi place să meargă cu trotineta electrică şi vrea să îl însoţeşti. Ţie nu îţi place sau nu te simţi în siguranţă pe ea. E perfect normal să refuzi să mergi.

Şi invers e la fel. Dacă tu vrei să mergi la un concert al Iulianei Beregoi, dar el nu-i suportă muzica, nu e deloc OK să insişti să vină cu tine.

Cine decide în relaţia ta?

Aceleaşi reguli sunt valabile şi în intimitate. Este dreptul fiecăruia să decidă dacă vrea sau nu să fie implicat într-o anumită activitate sexuală.

  • Nu hotărăsc prietenii dacă eşti pregătit(ă) să-ţi începi viaţa sexuală.
  • Nu hotărăsc prietenii dacă ţi se potriveşte sau nu un anumit partener.
  • Nu decide doar partenerul dacă avansaţi în relaţie sau nu. Este o decizie a amândurora şi trebuie discutată deschis.

Nu te lasă influenţat(ă) nici de cei din jur, nici de insistenţele sau şantajul partenerului. Replicile precum „nu mă iubeşti dacă nu faci asta” sau „te părăsesc dacă nu accepţi” sunt o formă de şantaj.

Dacă nu ţi-ai dat acordul pentru o acţiune, în mod clar şi fără să fii constrâns de cineva sau de o situaţie, dar eşti implicat asta te face victima unui abuz. Acordul trebuie exprimat clar, verbal iar dacă situația în care se află nu permite refuzul, acordul nu este valabil. De exemplu, dacă cineva nu se simte în siguranță să zică nu, acordul(DA-ul) nu înseamnă nimic, iar persoana în cauză este, și în acest caz, victima unui abuz.

În plus, oricine are dreptul să se râzgândească, în orice moment. Faptul că ai spus DA la un moment dat nu înseamnă că nu ai voie să îţi schimbi decizia sau că ea nu trebuie respectată.

Cum recunoşti abuzul într-o relaţie

Agresiunile nu sunt niciodată o formă de iubire.

  • O palmă nu arată că-i pasă, ci că este violent(ă). Iar dacă te-a lovit o dată, cel mai probabil o va face din nou.
  • Gelozia nu are de-a face cu iubirea, ci cu controlul. Dacă partenerul(a) încearcă să te controleze sau să te urmărească, acestea sunt semne de agresivitate.
  • Jignirile sunt o formă de violenţă verbală. Indiferent de cât de apropiat îţi este cineva, nimeni nu are dreptul să-ţi adreseze cuvinte urâte.

 

  • Dacă iubitul(a) îţi spune că nu ai voie să ieşi la un suc fără el(ea), asta se numeşte violenţă socială.
  • Cititul mesajelor personale de către o altă persoană înseamnă o invazie în intimitatea ta şi se numeşte violare de corespondenţă.
  • Actul sexual trebuie dorit şi consimţit de ambii parteneri. Dacă unul dintre parteneri forţează sau presează avem de-a face cu violenţă sexuală.
  • Când cineva încearcă să te forţeze să faci lucruri pe care nu ţi le doreşti, te jigneşte şi încearcă să te facă să ai o părere proastă despre tine, ai de-a face cu violenţă emoţională.

 

Cum te poţi proteja

Asigură-te că te afli mereu în spaţii în care te simți în siguranţă:

  • nu te duce cu partenerul tău în locuri pe care nu le cunoşti şi de unde nu poţi pleca singură;
  • nu rămâne singură cu un grup de oameni necunoscuți, dacă nu ești într-un loc public.

Anunță mereu pe cineva apropiat unde mergi şi, dacă simţi nevoia, stabileşte o oră la care veți discuta la telefon pentru a îi confirma că ești în siguranță.

Nu consuma băuturi alcoolice sau alte substanțe care te fac să nu ai controlul asupra deciziilor pe care le iei.

Fii sinceră cu partenerul tău întotdeauna şi spune-i cum te simţi şi ce îţi doreşti. Meriţi un partener căruia îi pasă de sentimentele tale și le respectă.

Citeşte şi: Ce faci când vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care nu o cunoşti – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top