Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Dieta în adolescenţă. Ce înseamnă o dietă sănătoasă şi care sunt pericolele când vrei să arăţi ca vedetele de pe Instagram

Pe vremuri revistele de modă erau cele care dădeau tonul în ceea ce priveşte standardele de frumuseţe. Acum, vedetele şi influencerii au un cuvânt greu de spus pe subiectul ăsta. Iar aglomeraţia de fotografii „perfecte”, cu tineri şi tinere cu corpuri ireproşabile stârneşte o mulţime de idei false şi duce la decizii periculoase. Dieta în adolescenţă este recomandată doar în anumite cazuri şi nu are nicio legătură cu „reţetele” de slăbit care circulă pe internet.

Dieta în adolescenţă – De ce nu e bine să ţii un regim de slăbit de pe internet

De câte ori am răsfoit revistele de modă şi am oftat uitându-mă la modelele acelea slabe, înalte, tipul acela de femeie care pare că le are pe toate. Mă uitam în oglindă şi nu vedeam decât cât de departe eram de fetele din fotografii. Nu vedeam că sunt frumoasă, nici că sunt sănătoasă, nici măcar că eram sub greutatea medie a unei adolescente de vârsta mea.

Sunt convinsă că la fel sunteţi multe dintre voi. Şi ştiu că şi mulţi băieţi se confruntă cu frustrări asemănătoare şi îşi iau drept modele tineri cu muşchi mulţi şi piele strălucitoare.

Realitatea nu e însă ceea ce vedem pe internet, iar un corp sănătos şi frumos nu are prea mult de-a face cu modelele din reclame. Iată ce trebuie să ştii despre corpul tău în perioada adolescenţei:

  • Greutatea în adolescenţă este influenţată de modificările hormonale, ceea ce ne face pe unii dintre noi un pic mai pufoşi.
  • Organismul este în creştere, aşa că are nevoie de proteine, minerale, calciu şi fier ca să rămână sănătos.
  • Dacă elimini complet din meniu anumite categorii de alimente, precum grăsimile sau făinoasele, poţi provoca lipsuri în organism care nu se mai pot repara.

O dietă cu prea multă carne îţi poate afecta rinichii pe viaţă. O dietă fără lactate şi brânzeturi îţi creşte riscul de obezitate pe termen lung şi îţi poate opri creşterea în înălţime. O dietă lipsită de grăsimi afectează buna funcţionare a hormonilor sexuali şi dă peste cap întreg sistemul endocrin.

Pastilele pentru slăbit sunt o idee şi mai proastă. Nu doar că nu te ajută să scazi în greutate, dar îţi distrug ficatul, rinichii, îţi pot provoca insomnie, îţi cresc tensiunea şi pulsul şi îţi dau dureri de cap.

Mai mult, dietele care te înfometează nu doar că te lasă fără resursele necesare pentru a creşte şi a te concentra, dar afectează corpul şi pe termen lung. Poţi slăbi pe moment, dar când renunţi la dietă corpul va vrea să recupereze pierderile şi vei ajunge să pui şi mai multe kilograme pe tine. Acest fenomen se numeşte yo-yo şi aduce cu el tulburări ale menstruaţiei, celulită şi acnee. În plus, creşterile şi scăderile bruşte în greutate aduc cu ele şi vergeturi.

 

Cum arată o dietă potrivită pentru un adolescent

Dacă ai într-adevăr probleme de greutate este cazul să iei măsuri, dar asta nu înseamnă că trebuie să ignori ceea ce am scris mai sus. Dimpotrivă! Ideal este să fii supravegheat de un medic nutriţionist în acest timp, dar ştim cu toţii că asta nu este mereu o opţiune.

Există totuşi câteva reguli de care poţi ţine cont astfel încât să poţi slăbi sănătos şi de durată.

  • Primul pas este să înţelegi că nu urmezi o dietă, ci că alegi să trăieşti sănătos.
  • Respectă cele 3 mese pe zi şi cele 2 gustări. Acestea din urmă te ajută să nu te apuce poftele şi să ronţăi între mese.
  • Nu te mai grăbi când mănânci. Mestecă încet şi opreşte-te înainte să simţi că te-ai săturat.
  • Păstrează în meniu şi carnea, peştele şi ouăle, lactatele, la fel şi făinoasele sau dulciurile, dar cu măsură. Nu trebuie să renunţi la tot ce îţi place, trebuie doar să mănânci mai rar lucruri ca fast-food, produse de patiserie sau dulciuri ambalate sau de la cofetărie.
  • Sucurile de orice fel păstrează-le pentru ocazii speciale. Apa e magică!
  • Sportul făcut regulat este şi el foarte bun, nu neapărat pentru slăbit, ci ca să-ţi tonifice muşchii.

Şi nu uita! Fericirea nu stă într-o imagine ca de revistă.

Citeşte şi: Cum arată lucrurile în realitate şi de ce nu trebuie să aspirăm la ce vedem în Social Media – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top