Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Dr. Google. De ce nu e bine să cauţi tratamente şi diagnostice pe net

Fii sincer: tu ai apelat vreodată la Dr. Google? Ai avut vreodată o durere sau cine ştie ce alt simptom şi ai încercat să îţi pui singur un diagnostic? E greu să spui nu când 3 din 4 români îşi pun singuri un diagnostic pe baza unor articole citite pe net sau în urma unor discuţii cu prieteni care au simptome asemănătoare.

Ce riscuri implică tratamentele şi diagnosticele de pe net

Oricât de uşor, ieftin şi la îndemână ar părea, internetul nu ţine loc de medic. Site-uri de toate felurile sunt pline cu tot felul de păreri şi sfaturi care mai de care mai aprofundate. Teoretic! În practică, lucrurile sunt ceva mai complicate şi e neapărat să fie verificate pentru că şi în offline dai de oameni care vorbesc mult, bine şi siguri pe ei despre care îţi poţi da seama totuşi că spun prostii. Ori, pe net, poate fi mult mai greu să-ţi dai seama dacă ceea ce citeşti are vreo bază ştiinţifică sau sunt doar aberaţiile cuiva care a decis că vrea să se facă celebru pe naivitatea altora.

Aşa au apărut şi ciberhondrii, oamenii care cred că pot rezolva orice boală cu ajutorul internetului. Caută pe net simptomele de care suferă şi apoi îşi pun diagnosticul în funcţie de articolele pe care le descoperă pe tema respectivă.

Mai grav este că mulţi dintre ei nu se opresc la autodiagnosticare, ci trec şi la automedicaţie. Merg şi îşi cumpără pastilele despre care au citit ei că sunt bune fără să ţină cont că pot să nu sufere de boala respectivă şi, mai grav, pot afecta alte boli pe care le au deja şi de care poate nici nu ştiu. E imposibil să ştii dacă nu te consultă un medic.

O altă categorie este cea a celor care au fost la medic, dar vor să confirme diagnosticul cu ajutorul căutărilor online. Mulţi dintre aceştia consideră că au fost diagnosticaţi greşit sau că boala lor este cu mult mai gravă decât li s-a spus, iar în timp ce unii cer să fie trataţi cu medicamente mai noi sau mai scumpe, alţii renunţă pur şi simplu la tratamentele recomandate şi se îmbolnăvesc mai rău.

În fapt, orice simptom trebuie interpretat în context clinic, adică fiind analizat în funcţie de alte simptome, analize de sânge, istoricul medical al pacientului, ecografii şi multe alte lucruri. O durere în capul pieptului poate însemna anxietate sau un atac de cord. O eczemă pe corp poate fi semnul unei alergii sau o boală de piele.

Riscurile diagnosticării şi tratamentului de pe net:

  • dianostic greşit;
  • tratament greşit;
  • afectarea unor boli deja existente;
  • agravarea bolii de care suferi;
  • alarmare inutilă;
  • pierderea încrederii în medicii reali;
  • dezvoltarea anxietăţii şi chiar a unor probleme mentale.

Nu te lăsa păcălit. Mergi la medic, iar dacă simţi că nu ţi-a oferit un diagnostic corect, cere o a doua părere. Doctorul poţi să îl tragi la răspundere în cazul unei greşeli, internetul, nu.

Citeşte şi: Anxietatea la adolescenţi – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top