Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Furia. De ce apare şi cum o gestionezi

Mulţi dintre noi avem impresia că furia e o emoţie pe care nu ar trebui să o resimţim, cu atât mai puţin să o manifestăm. În realitate este absolut normal ca uneori să fim cuprinşi de un astfel de sentiment. Asta nu înseamnă însă că e normal să ne apucăm să ţipăm la oameni, să jignim sau să îi atacăm fizic.

De ce apare furia

Furia apare după o dezamăgire sau o nemulţumire, după ce ne-a fost refuzată sau nu a fost posibilă satisfacerea unei nevoi. La unii dintre noi dispare rapid, precum un nor de fum. La alţii sentimentul acesta se întinde pe mai mult timp şi poate chiar creşte.

De obicei, furia creşte în intensitate în cazul persoanelor care nu vorbesc despre nemulţumirile pe care le au. Adună în ele tot mai mult şi la un moment dat izbucnesc, pentru cei din jur părând că au de-a face cu o reacţie mult exagerată faţă de ceea ce a provocat-o.

Iată alte câteva motive care pot duce la apariţia furiei:

  • teama;
  • singurătatea;
  • frustrarea;
  • suferinţa;
  • durerea fizică.

 

Cum gestionezi furia astfel încât să nu-ţi strice relaţiile cu cei din jur

De cele mai multe ori, furia nu ne afectează doar pe noi, ci şi pe cei din jur. Oamenii care reacţionează agresiv ajung să-şi piardă prietenii şi se pot trezi în situaţii extrem de periculoase. Dacă tu, de exemplu, îl înjuri pe cel care era să dea cu trotineta peste tine, acela poate răspunde agresiv şi te poate ataca. Orice reacţie de acest fel poate stârni una şi mai agresivă.

Ce poţi face ca să îţi controlezi mai bine momentele de furie:

  • Alege să-i spui celui care te-a deranjat acest lucru, dar într-o manieră civilizată. În loc să-i spui prietenului tău că e un nenorocit pentru că te-a lăsat să-l aştepţi o oră, în frig, în faţa şcolii poţi să îi spui că ai suferit foarte tare de frig şi că te-a deranjat faptul că nu te-a anunţat de această întârziere.
  • Pune-te în locul celuilalt. Dacă prietena ta ţi-a dat o replică care te-a supărat, înainte să o ataci întreabă-te dacă chiar a vrut să te jignească sau nu şi-a dat seama că ar putea să te rănească. Spune-i că te-au deranjat vorbele ei şi discută cu ea despre asta.

 

  • Înţelege faptul că unele lucruri nu le poţi schimba. Poţi fi furios pentru că nu ţi s-a arătat iubirea în copilărie, de către părinţi, dar nu poţi schimba trecutul.
  • Nu generaliza. Evită gândurile sau exprimările de genul: „Aşa faci mereu”, „Niciodată nu eşti atent”, „Tot timpul te porţi aşa”. Astfel de gânduri nu fac decât să alimenteze furia şi, în cele mai multe cazuri, sunt departe de realitate. În plus, dacă arunci cu asemenea vorbe îl obligi pe celălalt să se apere şi intraţi într-un cerc de acuzaţii care nu vor face decât să crească furia.

Manifestarea agresivă a furiei îţi consumă ţie multă energie şi îi poate îndepărta pe ceilalţi de lângă tine. Nu uita! Scopul nu e să nu mai simţi această emoţie, ci să îţi controlezi mai bine reacţiile atunci când apare.

Citeşte şi: Dr. Google. De ce nu e bine să cauţi tratamente şi diagnostice pe net – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top