Multă vreme menstruaţia, ca şi multe alte lucruri legate de corpul uman, au fost considerate tabu sau ruşinoase. Încă sunt o mulţime de oameni care preferă să se facă că nu există. În fapt, nu e nimic ruşinos cu lucrurile care se petrec în corpul nostru şi este important să vorbim despre ele tocmai ca să ne înţelegem mai bine.
Ce trebuie să ştii despre menstruaţie
Apariţia primei menstruaţii este influenţată, printre altele, de istoricul familial. Mai exact, e foarte probabil ca tu să ai primele sângerări în jurul vârstei la care a avut şi mama ta sau un pic mai devreme. Menstruaţia începe, în general, între vârsta de 9 şi 15 ani, majoritatea încadrându-se în categoria de vârstă 11-13 ani.
Prima sângerare apare, de multe ori, la aproximativ 2 ani de la apariţia primelor semne ale pubertăţii: apariţia părului pubian şi axilar, înmugurirea sânilor, creşterea în înălţime.
Cele mai multe fete sunt speriate de ideea că, neştiind când să se aştepte la acest moment, se pot trezi în ipostaze jenante. De fapt, prima menstruaţie înseamnă că ve observa pe chilot câteva pete maronii. La început fluxul de sânge este foarte slab, durează ceva mai mult până când iese efectiv din corp, aşa că sângele este deja maro la ieşirea din vagin.
Menstruaţia durează între 3 şi 7 zile şi durează un an sau 2 până când devine regulată, corpul adaptându-se la hormonii care o controlează. După ce se reglează acest proces ar trebui să revină la aproximativ 28 de zile, mai mult sau mai puţin. Ca să-ţi fie mai uşor şi să nu te ia prin surprindere, notează-ţi într-un calendar data primei zile şi astfel o poţi aproxima pe cea din următoarea lună.
În timpul menstruaţiei poţi avea unul sau mai multe dintre simptomele următoare:
- dureri sau crampe, abdominale sau pelvine;
- durere de spate în zona inferioară;
- dureri de cap;
- oboseală;
- balonare;
- apariţia acneei;
- poţi resimţi sânii umflaţi, tari şi uneori dureroşi;
- poţi simţi o nevoie crescută de a mânca mai mult;
- poţi fi mai uşor iritabilă sau să îţi schimbi mai des dispoziţia.
Fluxul menstrual diferă de la o persoană la alta, la fel şi perioada la care se repetă sau simptomele resimţite de fiecare în parte. Sunt însă câteva situaţii care nu fac parte din normalitate şi pentru care, dacă te confrunţi, este important să ceri sfatul unui medic:
- dacă ai împlinit 15 ani şi nu ai avut prima menstruaţie;
- dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără menstruaţie, fără să fie vorba de o sarcină;
- dacă menstruaţia este neregulată, vine mai devreme de 21 de zile sau mai târziu de 35 de zile;
- dacă menstruaţia durează mai mult de o săptămână;
- dacă ai sângerări vaginale în afara perioadei de menstruaţie;
- dacă menstruaţia este însoţită de dureri accentuate, care te împiedică să îţi îndeplineşti activităţile de zi cu zi;
- dacă faci febră şi ai o stare de rău după ce ai folosit tampoane.
Pentru protecţie şi îngrijirea zonei intime în această perioadă poţi utiliza:
- absorbante – trebuie schimbate la 3-4 ore atunci când sângerarea este abundentă, iar dacă simţi că materialele din care sunt făcute îţi provoacă iritaţii, încearcă să alegi unele din materiale naturale şi fără parfum;
- tampoane – trebuie schimbate la aproximativ 3 ore şi e nevoie să acorzi o atenţie sporită igienei, pentru a nu introduce bacterii în vagin;
- cupa menstruală – este fabricată din latex, silicon sau cauciuc termoplastic şi este reutilizabilă, putând fi folosită între 5 şi 10 ani. Trebuie spălată o dată la fiecare 12 ore sau mai devreme, cu apă şi săpun şi trebuie aleasă mărimea potrivită, în funcţie de cât de abundentă este menstruaţia.
No Comments