Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Ce sunt like-urile în viaţa noastră

Mulţi dintre noi suntem activi pe una sau mai multe reţele sociale. Le folosim ca să vorbim cu alţi oameni, ca să urmărim postările altora sau să postăm chiar noi. În acest ultim caz numărul aprecierilor pe care le primim la o poză, un video sau un text scris de noi reuşeşte, de multe ori, să ne facă să ne simţim mai bine în pielea noastră. Dar, dacă stăm să ne gândim bine la asta, realizăm că like-urile acelea nu au prea mult de-a face cu cine suntem şi ce facem în viaţă.

Numărul like-urilor primite nu reflectă valoarea noastră

Valoarea noastră nu stă în câte like-uri sau inimioare primim la cea mai nouă poză postată, ci în lucrurile pe care le facem zi de zi şi în modul în care ne comportăm cu cei din jur. Deşi numărul de like-uri ne poate creşte încrederea în propria persoană, validarea primită în online s-ar putea să nu fie la fel cu validarea de care avem nevoie în viaţa reală.

Cu toţii avem nevoie să fim apreciaţi, iar aprecierea vine în forme diferite, de la oameni diferiţi. Poate însemna o notă bună primită în clasă, un joc pe care ni-l împrumută un coleg pentru că l-a ajutat cu tema, un compliment venit de la prietena ta pentru felul în care ţi-ai aranjat părul.

 

Când primeşti apreciere de la alţii simţi plăcere şi chiar mândrie, în unele cazuri. Poţi deveni mai vesel, mai sigur pe tine. Îţi creşte stima de sine, ai o imagine mai bună despre tine.

Când, în schimb, eşti criticat des, când simţi că nu eşti apreciat de cei din jur, când nu eşti lăudat pentru ce faci te simţi trist, singur, fără valoare. Imaginea de sine nu trebuie să se bazeze însă doar pe ceilalţi. Cel care vede o imagine are o opinie dictată de experienţa, bucuriile şi fricile personale. Opinia lui nu face postarea ta mai valoroasă şi nici pe tine, ca om, mai bun. Avem nevoie de evaluarea altora, dar este importantă şi evaluarea proprie.

Mai mult, lipsa unei reacţii la postările tale nu este dovada lipsei de apreciere. Sunt multe motive pentru care oamenii nu interacţionează cu ele şi acestea nu au de-a face cu faptul că nu te plac sau nu le pasă.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care oamenii nu dau like:

  • nu au văzut postarea;
  • au avut probleme personale şi nu au mai avut chef să dea like-uri, ci doar au scroll-at;
  • nu au avut acces la internet;
  • au uitat să dea like;
  • au fost distraşi de alte lucruri.

Faptul că tu postezi, dar alţii nu interacţionează nu ar trebui să fie un capăt de lume pentru tine.

 

În plus, e important şi de la cine primeşti aprecierile, nu? Un like nu te obligă la nimic, dar te poate face să te apropii de cineva care nu-ţi vrea binele. Există riscul să prinzi încredere în cineva străin care vrea doar să râdă de tine sau poate să-ţi facă rău. Aşa că nu strică puţină atenţie la cei care îţi apreciază activitatea online, mai ales dacă ajung să-ţi scrie în privat şi să-ţi propună diverse lucruri.

Încrederea în tine depinde de calitatea celor în care ai tu încredere.

Citeşte şi: Prietenii adevăraţi te acceptă aşa cum eşti – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top