Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Cum să nu te laşi afectat de părerile celor din jur

Ce-o să spună lumea despre tine? Ei, sigur ai auzit şi tu asta de nenumărate ori. Sau dacă nu ai auzit-o, ai gândit-o. Pentru că societatea ne învaţă mai să ne facem griji de gura lumii mai degrabă decât să fim atenţi la ceea ce ne place nouă şi ne reprezintă.

Cum faci să nu te laşi afectat de părerile celor din jur

Gura lumii oricum n-o închide nimeni, aşa că e important ca măcar să n-o lăsăm să ne streseze. Sigur că e mişto să fim plăcuţi, apreciaţi, dar nimeni niciodată n-a fost pe placul tuturor, aşa că trebuie să înveţi să nu te laşi afectat de părerile celor din jur, mai ales când este mai mult decât evident că sunt răutăcioase, nicidecum menite să te înveţe ceva bun.

Una e să îţi atragă atenţia un prieten, discret, că nu-ţi vin tocmai bine şuviţele alea blonde făcute în weekend şi alta e să-ţi urle în gura mare colega de bancă, pe culoar, că ai putea să mai slăbeşti şi tu înainte de bal.

Nimeni nu te poate face să te simţi inferior decât dacă îi permiţi tu. – Eleonor Roosevelt

Părerile celorlalţi nu reprezintă adevărul absolut. Ba dimpotrivă, sunt subiective, influenţate de propriile experienţe şi, de multe ori, de dorinţa de a ieşi în evidenţă în faţa altora.

În plus, din păcate e ceva de care o să te loveşti toată viaţa – mereu se vor găsi oameni puşi pe cârcotit – aşa că e bine să te pregăteşti să le laşi să treacă pe lângă tine, nu prin tine.

  • Înainte să intri în defensivă oferă-ţi puţin timp de analiză. Gândeşte-te dacă comentariul respectiv are vreo urmă de adevăr, îţi poate fi folositor în vreun fel sau se vrea doar a fi răutăcios. Există posibilitatea ca cineva să încerce să-ţi atragă atenţia asupra unui lucru care ar putea fi îmbunătăţit, dar pe care tu nu l-ai remarcat până în acel moment.
  • Dacă ai ajuns la concluzia că nu este adevărat ceea ce ţi s-a transmis, atunci trebuie să înţelegi că ceea ce spune altcineva despre tine nu te defineşte. Nu este despre tine, ci despre el. Nu lăsa tristeţea sau furia să pună stăpânire pe tine. Ce rost are să-ţi pierzi timpul şi energia cu lucruri care nu-ţi aduc niciun beneficiu?
  • Nu intra în jocul celor care te critică şi nu încerca să le demonstrezi contrariul. Cu cât vei fi tu mai înverşunat, cu atât te vor ataca mai mult. Pe ei nu-i interesează cum eşti tu de fapt, ci doar se simt bine când îi fac pe alţii să se simtă rău. Nu le da această satisfacţie.
  • Cu cât vei sta de vorbă cu mai mulţi oameni, cu atât vei constata mai mult cât sunt de diferiţi şi cât de diferit gândesc. Aşa că la ce te ajută să îi bagi în seamă tocmai pe cei care îţi aduc comentarii negative?

Este normal să îţi pese de ceea ce spun cei din jur despre tine, dar este şi mai important să îţi pese de tine. Tu eşti stăpânul propriilor gânduri şi le poţi ghida astfel încât să-ţi fie de folos, nu să-ţi pună piedici suplimentare.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii când te muţi împreună cu un prieten – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top