Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Cum te cerți astfel încât să nu-ți pierzi prietenii

Sunt oameni care cred că cearta trebuie evitată cu orice preţ şi sunt oameni cărora pare că le place să se certe. Ei, niciuna dintre variante nu e tocmai de dorit. Cearta are rostul ei în orice tip de relaţie pentru că te ajută să-ţi exprimi nemulţumirile, nu să le aduni şi să le transformi în frustrări. Dar ştii cum să te cerţi astfel încât să nu-ţi pierzi prietenii?

Cum te cerţi astfel încât să nu-ţi pierzi prietenii

Am spus deja, cearta e ceva normal într-o relaţie, fie că vorbim de una de dragoste, de relaţiile cu prietenii sau cu familia. Secretul este să nu o laşi să sară în aer. Una este să îţi exprimi nemulţumirile civilizat, alta e să urli şi să jigneşti.

Cearta sau conflictul are la bază acelaşi punct de pornire, dorinţa de a rezolva o problemă. Felul în care alegi să rezolvi acea problemă are însă o importanţă majoră în cum merg lucrurile mai departe.

  • Spune ce te deranjează fără să ţipi, să jigneşti sau să ataci verbal sau fizic cealaltă persoană.

 

  • Cere ce ai tu nevoie fără să îi cauţi celuilalt nod în papură.
  • Nu exagera. Nu face lucrurile să pară mai puţin importante sau mai importante decât e cazul. Scopul e să rezolvi conflictul, nu să îl câştigi.
  • Fii sincer. Vorbeşte deschis despre ceea ce te-a supărat şi despre cum ai fi vrut să se comporte sau să vorbească celălalt.
  • Nu ridica tonul. Dacă simţi că eşti prea supărat ca să te controlezi mai bine pleacă de lângă persoana respectivă şi reia discuţia mai târziu, când te-ai mai calmat.
  • Dacă nu este ceva foarte important, lasă de la tine. Compromisurile pe lucruri mici ajută la păstrarea prieteniei.

 

Nu uita că cearta nu e o luptă pentru putere şi nici o competiţie despre cine ţipă mai tare şi e mai aprig în discuţie. Spune ce ai de spus, dar şi ascultă-l pe cel din faţa ta. Şi el are, cel mai probabil, nemulţumiri pe care ar vrea să le lămurească.

Nu este mereu uşor să porţi o discuţie în contradictoriu, aşa că unii oameni aleg să-şi expună supărările în scris, prin mail sau mesaje. De cele mai multe ori asta duce la probleme şi mai mari pentru că o simplă propoziţie poate fi interpretată complet diferit. În felul ăsta, în loc să stingi conflictul mai rău îl alimentezi.

Citeşte şi: Prietenii adevăraţi te acceptă aşa cum eşti – CDT – Cu De Toate (ajungemmari.ro)

No Comments

Comments are closed.

To Top